Vrch Zebín v archeologických nálezech, písemných pramenech a folklorní tradici

Naplánovaná událost

Co znamená název „Zebín“, proč se domníváme, že se na jeho vrcholu ve starší době železné rozkládal posvátný okrsek, kdy a jak zanikla středověká ves Zebín, kdy došlo k přestavbě zebínského kostela, čím byl tolik pozoruhodný obrazový pašijový cyklus, jak se do zebínského kostela dostal, kdy byl rozkraden a co z něj zbylo, kdo a kdy postavil dnes již neexistující zebínský zámeček, kde se nacházela oblíbená studánka malíře Cyrila Boudy, proč v lidové fantazii směřuje k vrchu Zebínu tolik podzemních chodeb, kde mají přesně ústit a proč, nebo co nám ve skutečnosti prozrazují dávná lidová proroctví spjatá s touto magickou horou ve středu Jičínské kotliny?

To vše a mnohé další se dozvíte v přednášce nazvané „Vrch Zebín v archeologických nálezech, písemných pramenech a folklorní tradici“, kterou přednese folklorista, archeolog a regionální historik Mgr. Pavel Kracík ve středu 20. března 2024 ve 14:00 hod. ve velké zasedací místnosti Městského úřadu Jičín na Žižkově náměstí v rámci odpoledního programu nazvaného Velikonočního setkání a organizovaného Volným sdružením osob.