Videopozvánka na oslavy Svátku patronky města

Víte, že nejen lidé, ale i města mají svůj svátek? V Olomouci nebo v Jičíně to moc dobře vědí. Svátek města by měl připadat na den, kdy je tradičně slaven svátek patrona a (barokního) ochránce toho konkrétního města.

Jičínský Svátek patronky města je kulturně-osvětovou akcí, která je ve svém ideovém základu výrazem hrdé historie a bohatého kulturního dědictví, ve své náplni je potom koncipována jako připomenutí zašlé slávy, slavné historie a duchovní kultury barokního Jičína. Města, které zdaleka není jen městem pohádek či frýdlantského vévody, jak jsme si jej zvykli za poslední léta úzce a omezeně vnímat, ale které v 17. a 18. století představovalo významné nadregionální centrum vzdělanosti, kultury a barokní zbožnosti. I proto nesou jičínské oslavy města podtitul Duchovní kultura barokního Jičína a jak už název napovídá, jejich cílem je pravidelně představovat zajímavé kapitoly z barokního umění a religiozity, jež jsou na Jičínsku nerozlučně spjaty s působením řádu Tovaryšstva Ježíšova. Termín oslav vychází ze staré místní tradice započaté již roku 1658 a připadá vždy na pátou neděli resp. pátý víkend po Svatodušních svátcích.

Vedle dalších míst v Jičíně je přirozeným středobodem této akce, přednášek, koncertů a komentovaných prohlídek, bývalý jezuitský kostel sv. Ignáce. Jedná se o nejstarší stojící stavbu v Jičíně, která se v době baroka stala duchovním středem města Jičína i ohniskem dvou náboženských kultů nadregionálního významu: zázračného a milostného obrazu Panny Marie Rušánské, palladia města, a panny a mučednice sv. Sekundiny, patronky města Jičína, jejíž ostatky doputovaly do Jičína složitou a dlouhou cestou až z římských katakomb sv. Kalixta v Římě. Oba náboženské artefakty dnes představují jedny z nejcennějších movitých památek, jaké Jičín má, a významnou součást místního kulturního a historického dědictví.

Video Jana Frýby vás má přenést do této významné jičínské památky a současně posloužit jako pozvánka k pravidelné výroční akci Svátek patronky města, jejíž zakladatelem a hlavním organizátorem je jičínský spolek Zefyrin z.s., odborný garant průvodcovského projektu Valdštejnovo město.